Lär dig göra egen öl

Vareböke Pale Ale - Receptkit [4 liter]

Materialbeskrivning

Innehållet i lådan

  • 5-Liters jäskärl i glas
  • 9 st tomma glasflaskor
  • 1 st glasflaska som innehåller desinfektionsmedel blandat med vatten
  • Kapsyler
  • Kapsyleringsapparat
  • Krossad malt
  • Humle pellets
  • Jäst
  • Termometer
  • Hävert
  • Silikonpropp
  • Jäsrör

Läs igenom alla instruktioner innan du påbörjar bryggning.

Utrustning ifrån hemmet

Följande utrustning behöver du från hemmet (benämns med UHx):

  • 1 st - 10L kastrull
  • 2 st - 5L kastrull
  • 1 st - Slev
  • 1 st - Silredskap
  • 1 st - Tratt
  • 1 st - Hink, 10L går bra
  • 1 st - Sax
  • 1 st stor skål

Vänligen läs detta innan start.

  • Ölbryggningen kommer ta några timmar, för bäst resultat så är det viktigt att följa alla stegen.
  • Den märkta glasflaskan är fylld med desinfektionsmedel + vatten. Blanda ut halva innehållet ur flaskan i en stor hink/balja, jäskärlet måste få plats. Detta desinfektionsmedel är skapat för livsmedelsindustrin och går därför att ha som en sista sköljning innan t.ex tappning.
  • Alla utrustning måste diskas + desinficeras innan användning. Utrustningen kan behöva diskas + desinficeras flera gånger.
  • Lycka till och ha så roligt!

Processbeskrivning

Steg 1 - Prepping

Börja med att ta fram alla delar ur Vareböke receptkit-lådan. Flaskorna kan du ställa undan tills det är dags för tappning, vilket är ca 2 veckor.

Steg 2 - Rengöring av utrustning

Skaka om glasflaskan som är fylld med desinfektionsmedel, detta gör vi för att inte riskera att för lite eller för mycket desinfektionsmedel ska följa med till hinken, ställ flaskan åt sidan. Fyll upp hinken med vatten nog för att täcka all utrustning du ska använda och häll i ungefär halva desinfektionsmedlet. Rör om med sleven. Lägg i all utrustning förutom jäskärl, kastrullerna, kapsyleringsapparaten och hävert.

Steg 3 - Uppvärmning av vatten

Fyll upp 10L kastrullen med ungefär 4L vatten och värm till ca 70 grader. Om du inte har en 10L gryta går det bra med mindre. Men tänk på att inte fylla upp grytan med för mycket vatten då det kan koka över. Kan du inte fylla upp grytan med 4L vatten, notera hur mycket vatten du lagt i, vi kommer fylla på med vatten innan kok.

Steg 4 - Mäskning

Nu är det dags för mäskning! Mäskning innebär att vi lägger i malt i varmt vatten, för att omvandla stärkelsen i malten till socker. Sockret omvandlas sedan till alkohol under jäsningen.

Värm upp vattnet till 70 grader, därefter lägger du i malten. Här ska den ligga i ca 60 minuter innan du tar upp malten ifrån grytan. För att förenkla processen så kan man lägga malten i en påse som du lätt kan ta upp ur grytan. Försök sedan att hålla temperaturen mellan 64-68 grader i 60 minuter. Rör runt i grytan då och då med sleven, så all malt blir blöt.

Steg 5 - Förberedelse för lakning

Samtidigt som du mäskar, tänk på att du behöver en kastrull med uppvärmt vatten till när du klar med mäskningen och/eller utmäskningen.

I slutet av mäskningen, värm upp vatten i 5L kastrull till max 75 grader. Mängden vatten vi ska värma upp är den mängd som du uppskattar kokat bort under mäskningen.

Steg 6 - Utmäskning (ej obligatoriskt)

Öka temperaturen på mäskningen till 72-76 grader i 10 minuter.

Detta steget heter utmäskning och innebär att vi stoppar stärkelse-till-socker omvandlingen för att underlätta lakningen, som vi kommer till senare.

Steg 7 - Lakning

När mäskningen är klar, häll över allt innehåll i 10L kastrullen (vätska + malt) genom silen till en tom 5L kastrull. Det vi har i 5L kastrullen nu kallas vört, det vill säga ojäst öl. Malten ska vara kvar i silen. Häll sedan tillbaka vörten genom silen till 10L kastrullen. 

Slutligen, ska vi laka ur det sista ur malten. Häll försiktigt över det varma vattnet från Steg 5 över malten som ligger i silen, så allt kvarblivet socker har chans att rinna ner i 10L kastrullen. Detta steget kallas lakning.

Steg 8 - Kokning och humlegivor

Öka värmen på plattan så det börjar koka. Här är det otroligt viktigt att alltid vara vaksam, det är väldigt lätt att det kokar över i detta steget. Det ska koka i ungefär 60 minuter

När du ser att det börjar koka är lägger du i ca 1/4 av humlen, dvs ungefär 5 gram. När det är 15 minuter kvar av kokningen är det dags för humlegiva nr 2. Denna gången tar du hälften utav humlen som är kvar, dvs ungefär 7 gram. Humlegiva nr 3. när det är 1 minuter kvar. Förenklat Humlegiva 1: 5g 60 min Humlegiva 2: 7g 15 min Humlegiva 3: 7g 1 min

Steg 9 - Kyl ner vörten

Efter att ha kokat vörten och humlen i 60 minuter är det dags att kyla ner vörten så den är redo för jäsning. Vi vill så snabbt som möjligt kyla ner vörten till jästemperatur, i detta fallet 20-22 grader. Efter koket är det jätteviktigt att vara rädd om vörten för att inte tillföra några bakterier. Kylning kan göras på olika sätt. 

Du kan fylla vasken med iskallt vatten och använda kylklampar för att kyla vörten. Tänk bara på att byta ut vattnet, så vattnet som omger kastrullen hela tiden är kallt. 

Steg 10 - Förbered jäskärl

Häll över ungefär 1 liter utav desinfektionsvätskan från 10L hinken till jäskärlet och skaka runt så hela kärlek blir rent. Om det är bubblor eller skum kvar i jäskärlet är det ingen fara, då desinfektionsmedlet är framtaget för just detta.

Steg 11 - Förberedelse för jäsning

När vörten nått 20-22 grader, häll över vörten till jäskärlet med hjälp av tratten. Skaka runt jäskärlet så att vörten får i sig lite syre. Ett par minuter räcker. Ta upp jästen och saxen ur desinfektionshinken och klipp upp jästförpackningen. Häll i ca hälften av jästen i jäskärlet. Sätt silikonproppen i mynningen på jäskärlet sätt sedan dit jäsröret. Ta av locket på jäsröret och fyll med någon av ren vätska, exempelvis desinfektionsmedel eller vodka (kanske är det hög tid att ta sig en liten nubbe i denna utmanande processen - du är snart färdig!).

Steg 12 - Jäsning

Ställ jäskärlet på en mörk plats där det är svalt. Optimalt 18-20 grader. Tänk på att ställer du jäskärlet i källaren så lägg en handduk under för att jäskärlet inte ska påverkas av det kalla golvet. Här ska det stå i ungefär 14 dagar. Håll koll på jäskärlet lite då och då för att se när jäsprocessen drar igång. Notera gärna aktivitet i jäsröret. Efter jäsningen är klar

Steg 13 - Desinfektion (två veckor senare)

Desinficera flaskorna, häverten och kapsylerna.

Steg 14 - Kolsyrejäsning

Koka upp 300 ml vatten blandat med 2 teskedar socker (10ml). Låt sockret lösa upp sig, kyl sedan ner sockerlagen till samma temperatur som ölen (18-20 grader). Använd häverten för att föra över ölen från jäskärlet till grytan du använde för att koka upp sockret med. Rör försiktigt om med en desinficerad sked. Sockret är till för att skapa kolsyra i flaskan, använder du för mycket socker så kommer det skapas för mycket tryck i flaskan och flasksprängning ske.

Steg 15 - Tappning

Desinficera kapsylerna.

Ställ grytan på en lämplig plats för att lätt kunna föra över ölen till flaskorna med hjälp av häverten. Så fort du fyllt en flaska sätter du på en kapsyl med kapsyleringsapparaten.

Steg 16 - Förvaring

Klistra på lämplig etikett och förvara på ett mörkt och varmt ställe i 2 veckor. Har inte ölen jäst ut riktigt så kan det ske flaskspräning, så ställ dom gärna i en plastlåda på en plats där du lätt kan torka upp om olyckan är framme.

Steg 17 - Förtäring

Efter 2 veckor på flaska är ölen klar att avnjutas.

Du är väl värd en, eller flera, eller samtliga öl för att fira ditt hårda arbete. Du kan nu även titulera dig som en ölbryggare - gratulerar!

Har du frågor? Klicka här för att kontakta oss

Lämna en kommentar